Mimarlıkta Çağdaş Tartışmalar 20
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı tarafından düzenlenen Mimarlıkta Çağdaş Tartışmalar seminerlerine “Looking for Gender in Early Modern Ottoman Architecture” başlıklı konuşmasıyla Juliette Dumas konuk oluyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Tarihi Yüksek Lisans Programı, Mimarlıkta Çağdaş Tartışmalar dersi kapsamında düzenlenen seminer dizisinin 20. oturumunun konuğu “Looking for Gender in Early Modern Ottoman Architecture” başlıklı konuşmasıyla Juliette Dumas olacak. Sunum 10 Aralık 2019 saat 14:00’te MSGSÜ Mimarlık Fakültesi 1. katta, Fen Bilimleri Enstitüsü Seminer Odası’nda yapılacak.
Pek çok hanım sultan Osmanlı payitahtı ve ötesinde mimari banilik faaliyetinde bulundu. Peki, böyle bir sanatsal üretimi nasıl kavramsallaştırmak gerekir? İşin zor kısmı bu. Bunları cinsiyet sahibi yapılar okumak cazip gelebilir; ancak camiler, köprüler, çeşmeler veya okulların cinsiyeti var mı? Banileri kadın olduğu için bu binaların da cinsiyete sahip olduğunu düşünmekte haklı mıyız? Eğer öyleyse, bunlara nasıl bakmak gerekir?
Juliette Dumas. Aix-Marseille Üniversitesi, Orta Doğu Araştırmaları Bölümü’nde doçent doktor olarak görev yapmakta; IREMAM’a (Arap ve Müslüman Dünyası Araştırmaları Merkezi) ve IFEA’ya (Fransız Anadolu Araştırmaları Merkezi) bağlı araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.