IN-BETWEEN Tasarım Platformu, Çağdaş Tasarım Seçkisi
IN-BETWEEN Tasarım Platformu, Tomtom Designhood’da bir çağdaş tasarım seçkisi sergiliyor.
Kasım-Aralık aylarında düzenlenecek tasarım seçkisi içerisinde, Dilek Öztürk ve Bilgen Coşkun’un küratörlüğünü üstlendiği sosyal tasarım projesi atlas harran koleksiyonu, Asli Smith, Barbo // Work + Shop, Begüm Cana Özgür, Day Studio, Incomplit, Şule Koç, ile birlikte Türk çağdaş sanat ve tasarım sahnesinde güçlü isimler olan İsmet Doğan, KONSTANTIN, Tamer Köşeli ve Uniqka var.
Seçki, 31 Aralık’a kadar Tomtom Kaptan Sokak numara 10’da ziyarete açık.
”atlas harran”, Harran Kaymakamı Ömer Faruk Çelik önderliğinde yönetiliyor ve kadınların sosyal yaşamda yer almalarını sağlayarak toplumsal dönüşümü ve kalkınmayı destekleyen Harran Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) ile hayata geçiyor. Proje, Harran’da yaşayan kadınlar ile Suriyeli mülteci kadınların, Harran Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi’nde yer alan ahşap, keçe,seramik ve dokuma atölyelerinde üretimin merkezinde aktif yer alarak ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını destekleyen bir modele oturuyor. Gelirin önemli bir kısmı üretimi yapan Harranlı kadınlar ile Suriyeli göçmen kadınlara gidiyor.
Harran ve Mezopotamya kültürü etrafındaki, geçmişi 8.000 yıla dayanan çok katmanlı medeniyetler projenin ana referansları olarak ele alınıyor. Bu medeniyetler tarih boyunca; günlük yaşam ritüellerinin yarattığı sosyal etkileşimler ile mimarlık, astronomi, matematik, geometri ve inanç sistemlerine olan katkıları ile biliniyorlar. Atlas kapsamında tasarımcılar; bu referansları günümüze tercüme eden bir koleksiyon geliştirdiler.
Aslı Smith, Atlas için, Harran yöresindeki antik Mezopotamya motifleri ve Sogmatar’ın yedi gezegen – yedi tanrı pagan kültüründen ilham alan Kosmos keçe kilim koleksiyonunu tasarladı. Ay ve Bilgelik Kilimi, Ay tanrısı Sin’den esinleniyor ve toprak ananın döllenme mitosunu, ölümü ve yeniden doğumu anlatıyor. Yıldızlar ve Şans kilimi tanrıca İştar’ı, Mezopotamya paganizminde göksel varlıklara yüklenen tanrısal gücü ve bu gücün yeryüzüyle etkileşimini anlatıyor. Güneş ve Bereket Kilimi ise çok güçlü ve yaratıcı bir gök figürü olan güneş tanrısı Şamaş ve onun evrensel bereketini anlatıyor.
Barış Gün, Harran’ın çok katmanlı coğrafya ve kültüründen etkilenerek; Harran’daki arkeolojik zenginlik ve kalıntıları referans alan ‘‘H-Cut’’ isimli bir servis takımı tasarladı.Barış Gün’ün bu set için ahşap malzemeyi tercih etmesi, ahşabın da aynı Harran’ın özü gibi bakıma ve özene ihtiyacı olmasından kaynaklanıyor.
Begüm Cana Özgür, Harran’daki gezen kültüründen ilham alarak, üç parçadan oluşan duvar dokumaları koleksiyonu tasarladı. Ahşap kasnaklarda elde dokunan bu parçalar, Ay Tanrısı Sin; Ay Tanrısı’nın oğlu Şamas’a ithaf edildi.
Doğanberk Demir ve Yeşim Eröktem tarafından kurulan DAY Studio, atlas koleksiyonu için Harran’da 8.000 yıl öncesine dayanan bilimsel, mimari öğretileri ve kadim zanaat kültürünü modern çağın üretim araçları olan üç boyutlu modelleme, 3D printing gibi yöntemlerlerle birleştirmek üzerine bir yaklaşım geliştirdi.
DAY Studio, Harran’da geometri ve gök bilimi üzerine yapılan çalışmalar ve bu çalışmalardan elde edilen bulguların mimari alanda uygulamalarını referans alarak, atlas koleksiyonu için ‘‘Eclipse’’ isimli bir servis takımı tasarladı. Eclipse, ay tutulmasının farklı evrelerinden referans alıyor ve bölgedeki çok kültürlülüğü farklı renklerle ifade ediyor.
DAY Studio’nun atlas için tasarlamış olduğu ikinci set; Harran ile özdeşleşen Kümbet evlerin mimari formundan referansla bugüne 3 farklı boyutta ve renkte uyarlanan ‘Mırra’ isimli kahve fincanlarından oluşuyor.
Öykü Özgencil, atlas koleksiyonu için hazırladığı çantada Harraniler’in gök bilimi ile ilgili çalışmalarını referans aldı. Aynı zamanda günümüzde Harranlıların toprakla olan yakın ilişkisinden ötürü tasarladığı çanta, yer ve gökyüzü arasında bir bağ oluşturuyor. Çantayı Harran konteyner kentteki kadınlar ve aile destek merkezindeki kadınlar kolektif bir şekilde beraber üretiyorlar.
Şule Koç; atlas için, Harran’ın kadim medeniyetlerden, felsefe ve bilim çağını en ileri noktaya taşımış medeniyetlere kadar çok geniş bir kültür ve birikim coğrafyası olmasını referans aldı. İnsanların kendilerini ve evreni anlama çabasının çok önemli bir yer taşıdığı Harran’da, bunu ürünler aracılığıyla bugüne taşımak isteyen Şule Koç, Harran’ın kelime anlamının da yolculuk olması gibi, kendi içimize yaptığımız yolculukta bize eşlik edecek ‘‘Sogmatar’’ isimli bir masa üstü set tasarladı.
IN-BETWEEN tasarım platformunun çağdaş sanat ve tasarım seçkisi, artizan kültürünü destekleyen önemli isimlerden oluşuyor.
Studio Konstantin “elements” serisinde, Carlo Scarpa’nın totemik mimari formlarını, pirinç ve mermer malzemeleri kullanarak, güncel tasarım sahnesine uyarlıyor.
1990’lardan bu yana “ayna” içeren işler üretmeyi sürdüren İsmet Doğan’ın “mirror” isimli üçlü ayna serisi, dünyanın derinliğini ve yuvarlaklığını yansıtmayı amaçlıyor.
Uniqka, Alejandro, Daphne, Lunary, Rotonda ve Zero Lamp serileri ile bu seçkide yer alıyor. Deri ve pirinç malzemelerini ön planda kullanan Uniqka, ilhamını Yunan mitolojisinden ve zanaatten alıyor.
Tamer Köşeli, “symbolicities” ilüstrasyon serisinde, İstanbul’un en akılda kalıcı sembollerini kendi gözünden aktarıyor.
Seçki, 31 Aralık’a kadar Tomtom Kaptan Sokak numara 10’da ziyaret edilebilir..