‘Tüm Yönleriyle Yalıtım’ Seminerleri’nin Dördüncüsü Kayseri’de Gerçekleştirildi…
İZODER, Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile Kayseri’de ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’ düzenledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Dünya, enerjiyi verimli kullanmak için yalıtım yapıyor. Küresel ısınmanın etkisi ile artık binaları ısıtmanın yan sıra, soğutma da çok önemli hale geldi” dedi. Yalıtım sektörünün çatı örgütü olarak Anadolu’ya yöneldiklerini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Bu yıl da İZODER olarak tüm yalıtım uygulamalarının artmasını ve sektörün büyümesini sağlamayı hedefliyoruz. Isı, su, ses, yangın; tüm yalıtım branşlarının hak ettiği önemi kamu ve kamuoyu nezdinde görmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Radisson Blu Hotel Kayseri’de 19 Nisan Perşembe günü Ravaber ve Terrawool partnerliğinde, Baumit, Bonus, Filli Boya, ForceChem, İzocam ve Ode sponsorluğunda düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri-Kayseri’, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Dr. Nail Anlar, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Levent Pelesen, öğretim üyeleri, mimar ve mühendislerin yanı sıra, kamu, STK ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Küresel ısınmanın etkisi ile artık binaları ısıtmanın yanı sıra soğutma da çok önemli bir hale geldi. Bizim en fazla enerji giderimiz ısıtma ve soğutma nedeniyle oluyor. Öyle şehirlerimiz var ki, buralarda sadece 3 ay kış yaşanıyor, diğer aylarda sıcak bir iklime sahip. Bu durumda binalarımızı yalıtmak için yalnızca ısıtma amacı gütmeyeceğiz, soğutmayı da hesap ederek projelerimizi yapacağız” diye konuştu.
Mevcut binalarda yapılabilecekleri değerlendirmemiz lazım.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği’ni de hatırlatarak, “Yeni binalarımızda su yalıtımı yapılıyor ancak mevcut binalarda neler yapılması gerektiğini tartışmamız, değerlendirmemiz lazım. Bakanlık olarak bütün şehirlerdeki binaların tamamının envanterini çıkaracağız. Bu binaları da dayanıklı hale getirmemiz lazım” dedi. Öztürk, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ses ve yangın yalıtımı da olmazsa olmaz yalıtım uygulamalarımız arasında. Isıtma, soğutma, su, ses, yangın yalıtımına bütüncül bakılarak projelendirme yapılmalı.”
Kayseri gibi karasal iklimin olduğu yerde yalıtım daha da önem kazanıyor.
Yalıtım konusuna belediye olarak hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Yalıtım ülkemiz için çok önemli. Kayseri gibi karasal iklimin hakim olduğu, gece ile gündüz sıcaklık farklarının çok yüksek olduğu bir şehirde yalıtım daha da önem kazanıyor. Belediye olarak, bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz” dedi.
Tüm yalıtım branşları hak ettiği önemi görmeli.
Ülke genelinde yalıtım bilincini artırmak, kamu ile sektör temsilcilerini buluşturmak, vatandaşlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Anadolu’ya yöneldiklerini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Son yasal düzenlemeler, yalıtım sektörünün gelişimine ivme kazandırdı. Sektörümüzün yıllardır beklediği ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ve Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik’ İZODER çalışanlarının yıllar süren emek ve katkıları ile ülkemize kazandırıldı. İki yönetmelik de İZODER’in her platformda vurguladığı vatandaşlarımızın güvenli, sağlıklı konforlu binalarda yaşama hakkına hizmet edecek hayati önemde yönetmeliklerdir. Elbette eksiklikler, düzeltmeler olacaktır ancak önemli olan, sektörün bir nirengi noktası kazanmasıdır. Ayrıca Bakanlığımızın bize verdiği görev ve yetkiyle Su ve Ses Yalıtımı Yönetmelik Kılavuzlarının yazılması için de çalışmaları başlattık. Kılavuzların da doğru yalıtım uygulamaları için sektöre katkısı büyük olacaktır” diye konuştu.
Bir sonraki durak Elazığ…
Levent Pelesen konuşmasını şöyle tamamladı: “İZODER olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile Ekim 2017’de İzmir’de yüksek bir katılımla başlayan seminer dizimize, Ocak 2018’de Ankara’da, Mart 2018’de Adana’da devam ettik. Bugün, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrimiz Kayseri’deyiz. Kayseri’yi, Elazığ, Antalya ve Trabzon illerimiz takip edecek. Finali ise İstanbul’da yapacağız. İzmir, Ankara ve Adana seminerlerinin gördüğü yoğun ilgi, Anadolu’ya açılma stratejisinin ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Hedefimiz bu seminerler dizisini 2019 yılında da sürdürmek.”
Alanında uzman konuşmacılar yalıtımı masaya yatırdı.
‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri-Kayseri’de, ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği Neler Getiriyor?’, ‘Su Yalıtımı Uygulamaları’, ‘Yangın Yalıtımı ve Yangın Güvenliği Tedbirleri’, ‘Ses Yalıtımı Yönetmeliği Neler Getiriyor?’, ‘Ses Yalıtımı Uygulamaları’, ‘Enerji Verimliliği Mevzuatları’, ‘Enerji Verimliliği İçin Isı Yalıtımı Uygulamaları’ ve ‘Yalıtım Sektöründe Denetim’ başlıklı güncel bilgilerin paylaşıldığı oturum ve sunumlar gerçekleştirildi.