Bunjil Place
Künye
Mimari Tasarım
fjmt
Tasarım Ekibi
Richard Francis Jones, Jeff Morehen, Geoff Croker, William Pritchard, Lina Sjogren, Annie Hensley, Andrew Chung, David Moody, Fleur Downey, Iain Blampied, Laura Vallentine, Amanda Bey, Bradley Kerr, Nic Patman, Marco Coetzee, Jessica Kairnes, Lance White, Estelle Roman, Natalie McEvoy, Phoebe Pape, Richard Black
Yüklenici
Multiplex Australia
Yapı Hizmetleri
Murchie Consulting
Statik Proje
Taylor Thomson Whiting
Akustik Proje
Acoustic Studio
Aydınlatma Projesi
Steensen Varming
Toplam İnşaat Alanı
24.500 m²
Proje Tarihi
2017
Tamamlanma Tarihi
2018
Fotoğraflar
John Gollings, Glenn Hester, Trevor Mein, Nicole England, Andrew Chung
Halka açık bir buluşma ve etkinlik merkezi olarak tasarlanan Bunjil Place’in merkezinde yer alan fuayenin akışkan yapısı, kompleksi birleştiren ve hiyerarşik olmayan bir mekân yaratıyor.
fjmt mimarlık ofisi tarafından tasarlanan Bunjil Place, Avustralya’nın en hızlı büyüyen bölgelerinden biri olan City of Casey’de yer alıyor. Toplum değerlerini yansıtan yeni bir kültürün oluşması ve ihtiyaçları karşılaması bakımından önemli bir yere sahip olan yapı; kütüphane, tiyatro salonu, halka açık toplanma alanı, sergi mekânı ve etkinlik, konferans, kutlama gibi ihtiyaçlara cevap veren, esnek ve deneysel mekânları ile kentin adeta bir buluşma, çalışma ve iş birliği noktasına dönüşüyor. Tüm bu işlevlerin çakıştığı ve birbirine bağlandığı binanın merkezinde yer alan fuayenin akışkan yapısı, kompleksi birleştiren, hiyerarşik olmayan bir mekân yaratıyor.
İçinde bulunduğu, büyüme ve gelişmeye devam eden toplumu şekillendirmek ve aynı zamanda bölgenin çeşitliliğini ve tarihsel bağlarını güçlendirmek amacıyla yola çıkan fjmt, ilham kaynağını “birçok yolun buluşması” fikrinden ve bölgenin yerel sakinleri olan Kulin halkının Boon Wurrung kültürü mitolojisinde yer alan, kartal şeklinde tasvir edilen, yaratıcı tanrı “Bunjil”den alıyor.
Yapı, Narre Warren ve City of Casey’nin simgesi olacak şekilde, bölgenin özellikleri ve gelenekleriyle şekillenen yeni bir kültür ve toplum merkezi olmayı amaçlıyor.
Magid Drive Caddesi ve Princes Otoyolu’nun kesiştiği köşede, yelpaze şeklinde açılan yapının formunu oluşturan radyal akslar, komşu Arc binasının ve caddenin hizasını tutuyor. Organik ve kıvrımlı bir organizasyonla düzenlenmiş zemin kat, iç ve dış mekânlardaki çeşitli birimleri akışkan bir ifadeyle birbirine bağlıyor.
İngilizce’den çeviren: Betül Toy