“Sport Citadel” Yarışması

YAC – Young Architects Competitions, düzenlediği “Sport Citadel” Yarışması’nda, Turin şehrinin yakınlarında kurulacak olan ve Avrupa’nın en büyük spor bölgesinden biri olması hedeflenen alanda spor merkezi tasarımı için çağrıda bulunuyor.

MAD Architects’in mimarı Dang Qun, Peter Eisenman gibi dünyaca ünlü birçok mimarın jüriliğini yaptığı YAC-Young Architects Competitions’ın düzenlediği “Sport Citadel” adlı yarışması, Turin şehrinde kurulacak Avrupa’nın en geniş kapsamlı spor kompleksinin tasarımı için tüm dünyadan projeler bekliyor.

Stadyum, açık ve kapalı arenaların kültürel ve mimari olarak daha çok Yunan ve Latin kökenli olmasının nedeni, bu kültürlerin sporu; zorluklar, mücadeleler, zaferler ve yenilgiler bütünü olan hayatın bir metaforu olarak görmelerinden doğmuştur. Sporun doğasında olan rekabet kavramının aynı zamanda insanın biyolojisinde de var olan hayatta kalma içgüdüsüyle eşleşmesi, insanın var oluşundan beri süre gelen antik bir işaretin taşıyıcısı olarak spor arenası tasarımında hem mimari hem de tiyatral bir konuya dönüştürüyor.

Alp Dağları’nın eteklerinde yer alan Turin şehri, Avrupa spor tarihi için önemli bir yere sahip olan bir bölge olarak yarışma için  büyük bir spor merkezine ve arenaya ev sahipliği yapabilecek en uygun yer olarak seçilmiş. Bu bölge için tasarlanacak spor merkezi kompleksinde, tarihi akropol toplum düzeninin içindeki yarışmacı ruhu yansıtan, sporun pratiklerine, çalışma şekillerine ve farklı disiplinlerin birlikteliğine küresel referanslar veren tasarımlar bekleniyor. Yarışmada aynı zamanda topluma tarihsel ve güncel referanslar veren, umut ve sevincin mekânlarını yaratmak amaçlanıyor.

Dünyaca tanınmış mimarların jüriliğini yaptığı yarışmanın son katılım tarihi 29 Eylül 2019. Yarışma sonucunda birinci, ikinci ve üçüncülük ödüllerinin yanı sıra 4 mansiyon ödülü verilecek.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Ödüller

Birincilik Ödülü: 10,000 Dolar

İkincilik Ödülü: 4,000 Dolar

Üçüncülük Ödülü: 2,000 Dolar

4 Altın Mansiyon: 1,000 Dolar