PANEUM-Ekmek Müzesi

Mimari Tasarım
COOP HIMMELB(L)AU – Wolf D. Prix& Partner ZT GmbH

Proje Yeri
Asten, Avusturya

İşveren
Backaldrin Österreich The Kornspitz Company GmbH

Tasarım Yöneticisi
Wolf D. Prix Tasarım Ortağı Karolin Schmidbaur Proje Yönetimi Friedrich Hähle, Günther Weber (2015’e kadar)

Tasarım Mimarı
Stephan Sobl

Proje Ekibi
Albara Arab,Martina Bighignoli, Daniel Bolojan,Donna Riedel, Benjamin Schmidt, Damian Witt,Denitsa Parleva,Risa Kagami

Maket
Win Man, Nam La Chi

Arsa Alanı
3.750 m²

Brüt Kat Alanı
1.850 m²

Bina Yüksekliği
20 metre

Tasarım ve Yapım Tarihi
2014-2017

COOP HIMMELB(L)AU – Wolf D. Prix& Partner ZT GmbH tarafından tasarlanan Avusturyanın Asten kentindeki sergi mekânının tasarımı, bir sergileme biçimi olan ve kökü Barok dönemine dayanan “merak kabini” kavramını temel almış.

Asten’de Backaldrin şirketi için tasarlanan, Müşteri Bilgi Merkezi ve Etkinlik Forumu “PANEUM”; fuaye ve etkinlik mekânlarının bulunduğu kutu biçimli bir kaide ile üzerinde iki katlı serbest biçimli sergi mekânı “Wunderkammer des Brotes” olmak üzere iki öğeden oluşuyor. Projedeki malzeme seçimi bu iki öğe arasındaki zıtlığı vurgulayacak biçimde yapılmış. Kare temel, yerinde dökme beton cephesiyle öne çıkarken, müzenin dairesel ahşap strüktürü paslanmaz çelik parçalarla kaplanmış.

Alttaki yapı, etkinlik odalarına ve bunlara bitişik odalara evsahipliği yapıyor. Bu mekân, 120 kişilik kapasitesiyle sunumlar, resepsiyonlar ve çalıştaylar için kullanılabiliyor. Sergi mekânının tasarımı, bir sergileme biçimi olan ve kökü Barok dönemine dayanan “merak kabini” kavramını temel almış. Bu konsept özellikle mekânda, “ekmek” başlığı altında sergilenen küçük boyutlardaki alışılmadık nesnelerin sergilenmesi için oldukça elverişli bir yöntem.

Merkezin ortasında, koleksiyondan seçilmiş özel parçaların göz alıcı bir kristal avize gibi tavandan sarktığı dairesel bir avlu yer alıyor. Avlu, ziyaretçilerin bu nesneleri farklı açılardan görebildikleri sarmal bir merdivenle çevreleniyor. Merdiven, nesnelerin, mimariyle bütünleşmiş duvarlar, masalar ve kabinler aracılığıyla sergilendiği iki ayrı sergi katına açılıyor. Buna ek olarak her bir kata asansör aracılığıyla da ulaşılabiliyor. Sergi mekânları yapay olarak, avluysa doğal ışıkla aydınlanıyor.

Sergi strüktürünün kendi kendini taşıyan ahşap kabuğu içeriden de görülebiliyor. Strüktür, katmanlar halindeki çapraz lamine kerestelerden oluşuyor. Serbest biçim, bu inşa yöntemi sayesinde elde edilmiş. 3B CNC teknolojisiyle yüksek düzeyde prefabrike olarak inşa edilen yapıda bu sayede yapım süresi de çok kısa tutulmuş. Titizlikle biçimlendirilmiş ahşabın iç mekânda yalnızca bir boya tabakasıyla açıkta bırakılmasıyla da ek iç mekân kaplamalarına gereksinim duyulmamış.

İngilizceden çeviren: Sercan Altan