3. İstanbul İç Tesisat Buluşması DemirDöküm Sponsorluğunda Gerçekleşti…
Türkiye iklimlendirme sektörüne 65 yıldır öncülük eden DemirDöküm, bu yıl üçüncüsü gerçekleşen İstanbul İç Tesisat Buluşması’nın ana sponsoru oldu. Enerji verimliliği, bölgesel mevzuatlar, enerji sektöründe ulusal yeterlilik sisteminin gelişimi, yeni nesil ürünler, tüketici yaklaşımı ve regülasyon konularının ele alındığı etkinlikte DemirDöküm Satış Direktörü Ufuk Atan ve DemirDöküm Pazarlama Direktörü Bilge Kıran konuşmacı olarak katıldı.
Doğal gaz sektörü bir kez daha DemirDöküm ana sponsorluğunda düzenlenen İstanbul İç Tesisat Buluşması’nda bir araya geldi. Doğal gaz dağıtım şirketleri, sertifikalı tesisat şirketleri, ürün tedarikçileri ve sektör profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte doğal gaz ve enerji sektörünün bugünü ve yarını görüşüldü. Enerji verimliliği, bölgesel mevzuatlar, enerji sektöründe ulusal yeterlilik sisteminin gelişimi, iç tesisat faaliyetleri, yeni nesil ürünler, tüketici yaklaşımı ve regülasyon konularının ele alındığı etkinliğe DemirDöküm Satış Direktörü Ufuk Atan ile DemirDöküm Pazarlama Direktörü Bilge Kıran konuşmacı olarak katıldı.
“Türkiye’den 1 milyon adet kombi ihracat ediliyor”
Türkiye ısıtma ve doğal gazlı ısıtıcılar sektörünün 8 milyar TL’lik iç pazar hacmi bulunduğuna dikkat çeken DemirDöküm Satış Direktörü Ufuk Atan, “Sektörümüz her yıl istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor. 1 milyar dolarlık ihracat hacmi bulunan sektörümüz, istihdam, üretim, Ar-Ge ve yenilikçi teknoloji yatırımı konusunda da Türkiye’de katma değer sağlamaya devam ediyor. Türkiye’den dünyanın dört bir yanına 1 milyon adet kombi ihraç ediyoruz” dedi.
Ufuk Atan, yüzlerce sektör profesyonelini ağırlayan organizasyonda Türkiye’de bölgelere göre doğal gaz arzı, doğal gaz pazarı, son 5 yıllık yapı izin istatistikleri, değişim oranları ve ilk sahiplenme oranlarıyla ilgili bilgi paylaştı. Nisan 2018’de ülkemizde de yürürlüğe giren Enerji İlişkili Ürünler (ErP) yönetmeliğinin ısıtma sektörüne ve tüketicilere getirdiği yenilikler ile sağladığı katma değeri de aktaran Atan, yönetmeliğin Eylül ayında yürürlüğe girecek ikinci kısmıyla ilgili bilgi verdi. Öte yandan Atan, ErP’de ısıtma cihazı, solar su ısıtıcısı, boyler, kontrol cihazı veya ikinci bir ısıtma cihazı ile kombin yapılan paket sistemin, cihazın enerji sınıfından daha yüksek bir enerji sınıfına ulaşmasını mümkün kıldığını belirtti.
100 kişiden 88’i enerji tasarrufu öneminin farkında
DemirDöküm Pazarlama Direktörü Bilge Kıran ise enerji verimliliği, tüketici yaklaşımı ve bu konuda atılması gereken adımları katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında beyaz eşya, otomotiv, aydınlatma ve iklimlendirme sektöründe hayata geçen enerji verimliliği uygulamaları hakkında bilgi veren Bilge Kıran, tüketicilerin tasarruf davranış sıklığı ile ekonomik ve çevre kaygısı arasındaki ilişkileri değerlendirdi.
Tüketicilerin ekonomik rasyonellik doğrultusunda kendi faydasını artırmaya yönelik kararlar aldığını belirten Kıran, 100 tüketiciden 88’inin enerji tasarrufunu önemli bulduğunu belirtti. Kıran; “Yapılan araştırmalar son dönemde enerji tasarrufu konusunda yürütülen iletişimin tüketici üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. 100 tüketiciden 49’u doğal gazı verimli kullanmaya çalıştığını belirtirken, 60’ı sıcaklık ayarı konusundaki hassasiyetini belirtiyor. Aynı zamanda yüzde 40’ı da kullanımı azaltma yönünde adımlar atıyor” dedi.
Kullanıcılar yeni kombi satın almak için 15 gün araştırıyor
Etkinlikte kombi satın alma ve araştırma sürecini 15 gün olarak açıklayan Kıran; “Tüketicilerin günümüzdeki satın alacakları ürünlerde ilk dikkat ettiği nokta enerji tasarrufu. Yeni nesil kombilerde, ürünün uzun ömürlü olması, markanın güvenilirliği, kombi alanındaki uzmanlığı ve tavsiye edilmesi tüketicilerin ürün araştırmalarında öncelikleri arasında. Öte yandan tüketicilerin yeni kombi satın alma arayışındaki süreçte sessizlik, kolay kullanım da ön plana çıkıyor” dedi.
Kombi tercihinde enerji verimliliğinin önemi artıyor
Konuşmasında tüketici tercihlerinde enerji verimliliğinin ön planda tutulduğunu, yoğuşmalı kombi satın alma tercihlerinin de bu doğrultuda son bir yılda iki katına çıktığını kaydeden Bilge Kıran, tüketicilerin daha fazla tasarruf edebilmek için oda termostatına yöneldiğini, önceki yıllara kıyasla bu ürün grubundaki kullanımın ciddi oranda arttığını aktardı.
Kıran tüketiciyi bilinçlendirme konusunda firmalara düşen görevler hakkında ise şöyle konuştu: “Doğal gaz kullanımı ülkemizde hızla artıyor. Bir taraftan kullanım artarken, diğer taraftan da doğru bilinen yanlışların sayısı artıyor. Tüketicilerin hassasiyetle yaklaştığı konulara cevap verebilmek için kullanım alışkanlıklarına yardımcı olacak uygulamaların da hayata geçmesi önem taşıyor. Doğru projeler ve iletişim çalışmalarıyla yanlışların önüne geçilebiliyor. Yapılan araştırmalara göre kış sezonu boyunca 100 kullanıcıdan 81’i artık kombisini hiç kapatmıyor. Firmaların, doğal gaz kullanımı ile ilgili daha fazla proje üstlenerek tüketicilere yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmalarının önemli oluğunu düşünüyorum.”