Wildness Promenade
Künye
Mimari Tasarım
BDSD Boundless Design
Proje Yeri
Huizhou, Çin
Tamamlanma Tarihi
2024
Toplam İnşaat Alanı
2000 m²
Fotoğraflar
Greenimages
BDSD Boundless Design tarafından gerçekleştirilen dönüşüm projesi Wildness Promenade, insanların bir arada yeni bir hafıza inşa edebileceği, bir yandan da geçmişin izlerini takip edebileceği bir şekilde tasarlanmış.
Wildness Promenade, Wild Island Kültür ve Yaşam Topluluğu’nun C Bölgesi’nde yer alıyor. Topluluğun öncel yapısı, 1951 yılında inşa edilmiş olan Dongjiang Şarap Fabrikası. Var olan on sekiz binadan oluşan kompleksin ve peyzaj dokusunun korunması esas alınarak, 2019’da başlayan yenilemeden bu yana, proje giderek Huizhou’daki en canlı kültürel topluluk haline gelmiş. Proje, bu yenilemenin teması olarak “Wildness Promenade”da, alanın ruhunu ve atmosferini eskiyle yeniyi iç içe geçirecek şekilde devam ettiriyor; yeni yapılarla tamamen yeni hafıza noktaları yaratarak insanların yürürken yeni ve eskinin çarpışmasını ve bütünleşmesini deneyimlemelerini sağlıyor. Peyzajları, gezinti yollarını, meydanları ve binaları noktaların, çizgilerin ve yüzeylerin üç boyutunda birbirine bağlayıp farklı ölçeklerde açık alanlar yaratıyor; yatay ve dikey katmanlar aracılığıyla mekansal deneyimi zenginleştiriyor.
Günümüzden 70 yıl öncesine ait eski fabrika binaları sağlam ve heybetli duruşlarını sürdürüyor. Geriye kalan yapılar sistematik bir düzenden yoksun, bağımsız bir şekilde duruyor. Mimariyi ticari alanlarla bütünleştirmek ve dolaşırken keyif hissi yaratmak için orijinal mimari koşullar göz önünde bulundurup eski binalar ile yeni uygulama senaryoları arasındaki boşluk doldurularak mevcut alanın parçalanmış hissi arasında köprü kuruluyor.
Koruma esas alınarak, gereksiz yıkım ve tadilattan kaçınmak için mekanları hafif gökyüzü köprüleri ve merdivenlerle birbirine bağlayarak sirkülasyon hatları yeniden düzenleniyor. Proje, sirkülasyon hatlarındaki tekil dolaşım işlevini genişletiyor, ikinci katın erişilebilirliğini optimize ediyor ve eski binaların korunmasını ve yenilikçiliğini birleştiriyor.
Yenilemeden önce, C Bölgesi’nin parkın çıkışına yakın olan tarafı ziyaretçiler için ilgi çekici değilmiş ve parka ulaşım için bu giriş nadiren kullanılıyormuş. BDSD Boundless Design, çıkışın yenilenmesiyle binaların yaya yollarıyla entegre edilebileceğini ve seri olarak bağlanabileceğini umuyor. Bu sadece parkın ziyaret deneyimini zenginleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda ziyaretçilerin gelip duracakları, vakit geçirecekleri, fotoğraf çekecekleri bir alan da sağlıyor. Açık işlev hem bir geçiş yolu hem de basamaklı bir meydan olarak hizmet veriyor ve tatillerde kutlama ihtiyaçlarını karşılıyor. Basamaklara adım atıldığında, binalar arasındaki açık yollar eksendeki ikonik eski baca ile bağlanıyor.
Tasarımcılar, doğanın cazibesini narin bir şekilde sunmayı amaçlıyor. Orijinal uzun boylu bitkileri koruyarak ve bitkilerin özgürce yetişebileceği vahşi bir bahçe yaratarak, doğanın düzensizliği insan işçiliğinin zarif geometrisiyle bir araya getiriyor ve eski binaların ambiyansını güçlendiriyor. Endüstriyel dönemde dondurulan zaman, dört mevsimdeki doğal büyüme ve solma döngüsüyle iç içe geçiyor ve bugün ile gelecek yavaş yavaş birleşiyor.
“Büyüyen bir yaşam bloğu”, BDSD Boundless Design’ın Wild Island’ın dört yıl süren yenilenmesi sırasında sürekli olarak bağlı kaldığı ilkeyi temsil ediyor. Mekan; insanların sevinçlerini, heyecanlarını ve hüzünlerini barındırabilen, tarihe ve eski binalara yeni bir canlılık kazandırabilen bir kap gibi işlev görüyor. Mimarlar; her yenileme projesinin sadece bir başlangıç oluşturduğunu, kendi içerisinde büyümeye alan bırakılan mekanların insanların aidiyet duygusu geliştirebileceği yerler olabileceğini aktarıyor.