Chicken Hero Pavyonu
Künye
Mimari Tasarım
RAD+ar
Proje Yeri
Jakarta, Endonezya
Tamamlanma Tarihi
2024
Toplam İnşaat Alanı
900 m²
Fotoğraflar
Mario Wibowo
RAD+ar tarafından tasarlanan Chicken Hero Pavyonu, ziyaretçilerin hayvanlarla olan etkileşimi etrafında şekillenen anlatısıyla, arka bahçede hayvan yetiştiriciliğini teşvik ederken sürdürülebilir ve döngüsel ekonomiye katkı sunan programıyla dikkat çekiyor.
Jakarta Kent Ormanı’nındaki tepelik bir bahçede yer alan Chicken Hero Pavyonu, parktaki bir başka tepeyi andırarak mütevazı bir şekilde manzaraya uyum sağlıyor. İçerisinde Chickencoop olarak bilinen ücretsiz, kapsayıcı eğitim ve eğlence sunan mağara benzeri bir tünel bulunuyor. Chicken Hero pavyonu, RAD+ar’ın arka bahçede kümes hayvanı yetiştiriciliğine ilham vermek üzere kendi inisiyatifiyle geliştirdiği, çağrışımcı bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu girişim, Endonezya’nın yılda tahmini 1,6 milyon ton veya kişi başına yaklaşık 300 kg ile küresel gıda kaybı ve israfında ikinci sırada yer alması gibi önemli bir sorunu ele alıyor ve gıda israfını azaltmaya dair bilinç oluşturmayı amaçlıyor.
Pavyon, geri dönüştürülmüş, çevre dostu tavuk kümesi tasarımlarının bir prototipini sergilemeyi amaçlıyor. Bu tasarımlar, işlevsellik veya konfordan ödün vermeden çevresel etkiyi en aza indirme gayesiyle karakterize ediliyor. Çapraz havalandırmalı iç mekan, dolaylı gün ışığı ile aydınlatılıyor ve yatay-diyagonal yeşil çatı yapısı geri dönüştürülmüş bambu ile kaplanıyor. Alan verimliliği açısından optimize edilen bu yapı, hem kümesteki tavukların ihtiyaçlarını karşılıyor hem de atık yönetimini yağmur suyu toplama yüzeyleri gibi yöntemlerle etkili bir şekilde gerçekleştirerek yeşil alanları koruyor.
Tasarım, hem çevresel hem de teknik başarılarıyla Jakarta Kent Ormanı içinde doğrudan döngüsel ekonomiye ve sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Chicken Hero Pavilion, dört haftalık sergilenme süresi boyunca aktif olarak sahadaki altı restoranın gıda atıklarını işleyen bir merkez olarak hizmet vermiş. Tüm kurutulmuş yapraklar ve organik ağaç atıkları tavuklar için yatak olarak kullanılırken nemin azaltılmasına da yardımcı oluyor. Gübreye dönüştürülen gıda atıkları ve kurutulmuş yapraklar, bahçe ve ticari gübreye dönüştürülerek her üç günde bir hasat ediliyor.
Pavyon, halk için kapsayıcı bir mekansal kalite yaratırken doğayı tamamlayan basit bir inşaat tekniği sergiliyor. Ziyaretçiler ile tavuklar arasındaki etkileşim, projenin anlatısını şekillendiren temel tasarım unsuru olarak öne çıkıyor ve ziyaretçileri kendi evlerinde, mahallelerinde ve topluluklarında sürdürülebilirlik konusunda gerçek birer değişim öncüsü olarak arka bahçe kümes hayvancılığını teşvik eden bir yaklaşım sergiliyor.
Chicken Hero Pavyonu, sürdürülebilirliği yerelleştirme ve mahalle topluluklarında mikro döngüsel ekonomiyi teşvik etme gibi ütopyan bir hedefi gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Bu yaklaşım, Endonezya’nın geniş adalar topluluğunda yaygınlaşan “Glocalization” (küreselleşme + yerelleşme) eğilimiyle de uyum sağlıyor.