Craig Dykers | RIBA + VitrA Mimar Sohbetleri
Ünlü mimar Craig Dykers, VitrA’nın RIBA iş birliğiyle düzenlediği Mimar Sohbetleri konuşma dizisi kapsamında İstanbul’da ağırlandı.
Mimarlık kültürünün gelişimine katkıda bulunma hedefiyle 2018 yılından bu yana RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü) iş birliğiyle Birleşik Krallık ve Türkiye’de mimar sohbetleri gerçekleştiren VitrA, entegre bir mimarlık, peyzaj mimarisi ve tasarım şirketi olan Snøhetta’nın Kurucu Ortağı Craig Dykers’ı 27 Kasım’da İstanbul’da ağırladı. Bugüne kadar 80 konuşmacının ağırlandığı RIBA+VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin ülkemizdeki 5. buluşmasına, mimarlar ve mimarlık öğrencilerinden oluşan yaklaşık bin kişilik bir izleyici kitlesi katıldı ve 2 saatten fazla süren sunumu soluksuz izledi.
Mimarlığın olumlu kentsel ve toplumsal değişimin katalizörü olarak keşfedilmesi amacıyla önde gelen tasarımcı ve mimarları ağırlayan RIBA+VitrA ile Mimar Sohbetleri’nin Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki etkinliğin açılışında, RIBA Kamu Programları Koordinatörü Kate Dooley ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Mimar İlişkileri Müdürü Merve Nur Saygı konuştu. Merve Nur Saygı şunları söyledi:
“Türkiye’de doğan VitrA markası, bugün ürünleriyle 75’ten fazla ülkeye ulaşıyor. Ülkemizin seramik mirasını ve banyo kültürünü, tasarım ve inovasyon gücümüzle harmanladığımız 66 yıllık önemli bir deneyime sahibiz. Üretici kimliğimizle banyoda yepyeni ürünler tasarlarken, bir yandan da mimarlık ekosisteminin gelişimine katkıda bulunacak çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, kimi zaman bugün olduğu gibi, değerli projelerin ortağı oluyoruz. Kimi zaman da kendi projelerimizi tasarlayarak mimarlık kültürünü destekliyoruz. Yalnız Türkiye’de değil, aktif olarak yer aldığımız pazarlarda da sektör profesyonelleriyle diyalog kurmamızı sağlayan çalışmaları önemsiyoruz.”
Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) ve Kraliyet Sanat Topluluğu (RSA) Üyesi Craig Dykers, “Living Buildings, Thoughtful Landscapes (Yaşayan Binalar, Özenle Tasarlanmış Peyzajlar)” başlıklı konuşmasına, “Mimar olmaktan gurur duyuyorum. Biz mimarların yaptıklarıyla gurur duyuyorum. Daha iyi bir dünya için çok güzel işler yapıyoruz” diye başladı.
Mimarların fikirler ürettiğini, bunu yaparken de insanları, hayvanları ve bitkileri bir arada gözetmesi gerektiğini anlatan Craig Dykers, “Projeler için fikir oluşturma aşamasında ekip olarak birbirimize sorular soruyoruz. İyi cevapların, iyi sorulardan çıkacağına inanıyoruz. İyi sorular, etrafımızdakileri anlamamızı sağlar” ifadelerini kullandı.
Craig Dykers, sunumunun sonunda yapay zekanın mimarlığı nasıl etkileyeceğine dair soruya ise şöyle cevap verdi: “Diğer tüm araçlar gibi, yapay zeka da bir araç. Mimarlığı düşünelim. Araç olarak önce kurşun kalemimiz, dolma kalemimiz ve çizim kalemimiz vardı. Sonra projelerimizi bilgisayarda çizmeye başladık. Şimdi de yapay zeka var. Evet yapay zeka çok yararlı bir araç ancak yaşamımızı teknolojinin yönetmesine izin vermemeliyiz. Teknolojiyi biz yönetmeliyiz. Yapay zekadan yararlanmak istiyorsak, en iyi cevabı alacağımız doğru soruyu sormayı bilmeliyiz.”
Snøhetta’nın mimarlık ve peyzajın insan, bitki ve hayvanlarla uyumunu ve tasarımın çevremizdeki dünyayla ilişkimizi nasıl güçlendirdiğini ortaya koyan projelerini paylaşan Craig Dykers, ilk olarak Texas’taki Blanton Sanat Müzesi’ni anlattı. 19. yüzyılda inşa edilen üniversite kampüsü içerisindeki müzenin, kamusal alanda yapılan düzenlemelerle, ziyaretçi sayısını nasıl 2 binden 30 bine çıkardığını anlattı. Kanada’da metro hattının üstüne inşa edilen kütüphane, San Francisco’daki Modern Sanatlar Müzesi’nin ek binası, Manhattan’da Madison Bulvarı’ndaki kullanılmayan kamusal alanın halka açık bir bahçeye dönüştürülmesi de Craig Dykers’ın sunumunda yer alan projeler arasındaydı.
Meksika ve ABD sınırındaki çocuk müzelerinin mimari aracılığıyla birbirine bağlanması, dış cephesi Japon kağıt katlama sanatı origamiden esinlenilen Toronto’daki Metropolitan University, yerel halkın sahiplendiği New York’taki Queen’s Library de Craig Dykers’ın İstanbul’daki sunumuna konu oldu. Ünlü mimar son olarak, 26. Amerikan Başkanı Theodore Roosevelt için tasarlanan ve inşası devam eden “Başkanlık Kütüphanesi” hakkında bilgiler paylaştı.
2018’den bu yana düzenlenen RIBA + VitrA ile Mimar Sohbetleri kapsamında İstanbul’daki etkinliklerde 18 Nisan 2019’da Studio Libeskind’den Daniel Libeskind, 3 Mart 2020’de UN Studio’dan Ben van Berkel, 26 Şubat 2021’de Heneghan Peng Architects’den Róisín Heneghan ve Shih-Fu Peng, 1 Temmuz 2021’de SOM’dan Kent Jackson ağırlandı. Pandemi dönemi ikisi online gerçekleştirilen etkinliklerin İstanbul’daki 5. konuğu ise Snohetta Kurucu Ortağı Craig Dykers oldu.