3s Firuze Konakları
Künye
Mimari Tasarım
Ergün Mimarlık
Tasarım Ekibi
Ender Ergün, Eser Ergün, Can Tamirci, Burcu Durmaz, İpek Hayrater, Servet Unver, Esma Değirmenci
Proje Yeri
Avcılar, İstanbul
İşveren
3S Kale Gayrimenkul
Yüklenici
3S Kale Gayrimenkul
Peyzaj Projesi
Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım
Uygulama Projesi
Ergün Mimarlık
Mobilya Tasarımı
Ergün Mimarlık
Aydınlatma Tasarımı
Lipom Aydınlatma
Grafik Tasarım
Ergün Mimarlık
Statik Proje
Fonksiyon Mühendislik
Mekanik Proje
Dinamik Proje
Elektrik Projesi
Enkom Mühendislik
3B Görselleştirme
Artı Eksi Sıfır
Mimari Mesleki Kontrollük
Ergün Mimarlık
Şantiye Yöneticisi
Cengiz Türe
Maket
Maketsan
Tamamlanma Tarihi
2018
Proje Alanı
112.000 m²
Fotoğraflar
Emre Dörter
Ergün Mimarlık imzası taşıyan 3s Firuze Konakları’nın tasarımında, canlı, ferah avluyu çevreleyen yapılar güneydoğuya ve Küçükçekmece Gölü’ne doğru açılarak, hem avlunun hem de konutların güneşe ve manzaraya yönelimini sağlamak amaçlanmış.
Ergün Mimarlık tarafından tasarlanan 3s Firuze Konakları, Küçükçekmece Gölü’nün batısında kalan yamacın tepesinde İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nün hemen sırtında yer alıyor. 8 kat yükseklikle sınırlandırılmış bir imara sahip olan arsada temel tasarım motivasyonu, yapının merkezinde geniş, ferah ve canlı bir avlu oluşturmak ve bu avluyu çevreleyen yapıyı da güneydoğuya ve Küçükçekmece Gölü’ne doğru açarak hem avlunun hem de yapının içerisindeki konutların güneşe ve manzaraya yönelimini sağlamak olmuş. Avlu, kendi içerisinde farklı kotlara oturan 3 platforma ayrılıyor. Birincisi, konutlara erişimi çeşitli peyzaj öğeleriyle zenginleştirerek sağlayan zemin kat platformu, ikincisi 1.bodrum katta kısmen gömülü kısmen de açığa çıkan, sosyal tesislerle hemzemin, açık havuz, spor ve eğlence faaliyetlerini örgütleyen alt platform ve diğeri ise tamamıyla Küçükçekmece Gölü’ne yönlenmiş, bahçenin seyir terası niteliğindeki geniş platform.
Konutları içeren çevresel yapı 3 blok şeklinde ele alınmış. Batı kısmında, park ve cami tarafında kalan blok, yoğunluklu olarak küçük birimleri, diğer iki blok ise büyük konut birimlerini içeriyor. Her blok kendi içerisinde, ikisi köşelerinde biri de merkezinde olmak suretiyle üçer adet ortak kat bahçesiyle yırtılarak koridorların doğal ışık ve hava alması sağlanmış. Böylece her katta bir sosyalleşme platformu oluşturulmuş ve uzun kütlelerin boşaltılarak hareketlenmesi sağlanmış.
Üç kenarı yol olan parselde çevresel bloğun üç cephesinin zemin ve asma katları sokak dükkanları olarak değerlendirilmiş. Konut kat planlarındaki dik açılı rasyonel hatlar, ticari katlarda farklı açılarda kırılarak sokakların yer yer meydanlaşmasına imkan veriyor. Doğu tarafında kalan cephedeki mağazaların önünde geniş kamusal alanlar bırakılarak, bu bandın üniversite öğrencileri tarafından kullanılabileceği öngörülmüş.