23. Serpentine Pavyonu Mass Studies Tarafından Tasarlanacak
Seul merkezli Mass Studies, 5 Haziran 2024 tarihinde Londra‘nın Kensington Bahçeleri’nde açılacak olan 23. Serpentine Pavyonu’nu tasarlayacak.
Mass Studies “Takımada Boşluğu (Archipelagic Void)” adlı edisyonda, yapıyı parkın doğal ekolojisiyle iç içe geçmiş bir dizi küçük öğeye ayırarak açık bir alanın etrafında sergilenen beş ‘adadan’ oluşan bir yerleştirme sunuyor. Pavyon 7 Haziran’dan 27 Ekim 2024’e kadar halka açık bir şekilde hizmet verecek ve açılıştan iki gün önce basın ön gösterimi yapılacak.
Çok yönlü pavyon, bireysel ve kolektif gündelik faaliyetlerin tüm anlatılarını bir araya getiren ve genellikle eski Kore evlerinde bulunan küçük bir avlu olan ‘madang’ işlevi gören merkezi bir boşluk etrafına yerleşmiş. Bu merkezi boşluk, kendisini çevreleyen yapı takımadalarını demirleyerek benzer bir şekilde hareket etmek üzere tasarlanmıştır.
Bu boşluğun etrafında, pavyonun adaları, her biri farklı bir amaca hizmet eden ‘içerik makineleri’ olarak tasarlanmış. Galeri ana giriş noktası olacak ve Serpentine South’un küratöryel faaliyetlerini genişletecek. Oditoryumun, pavyonun kuzeyindeki küçük kütüphanenin yakınında, duraklama ve düşünme seçeneği sunan ana toplantı alanı olması planlanıyor. Çay Evi, tarihi galerinin çay pavyonu rolünden esinlenirken, Oyun Kulesi dinamik etkileşimleri teşvik etmek için ağlı bir yapıyla alanı açıyor.
Bu yapılar arasındaki boşluklar da farklı mekansal kimliklere sahip ve çevredeki park ile pavyon etkinlikleri arasında eşik görevi görüyor. Tüm bu uyarlanabilir alanlar, insanları ağırlamak ve canlı programlar için esnek alanlar sunmak üzere yaratılmış. Pavyon, Serpentine’in teknoloji ve ekoloji aktivasyonlarının yanı sıra müzik, şiir, söz ve dans alanlarında canlı karşılaşmalar için disiplinler arası bir platform sunuyor.
2003 yılında Minsuk Cho tarafından Seul, Kore’de kurulan Mass Studies, günümüzün tanımlayıcı mekansal koşullarını bulmak için bağlam, seri üretim, kentsel koşullar ve kültürel nişler konularını araştırıyor. Ofis, mimari üretimi etkileyen mekansal sistemler, yapı malzemeleri, teknikleri ve tipolojik farklılıklara odaklanıyor. Minsuk Cho’nun Hyungmin Pai ve Changmo Ahn ile birlikte küratörlüğünü üstlendiği Venedik Mimarlık Bienali Kore Pavyonu, 2014 yılında Altın Aslan En İyi Ulusal Katılım ödülüne layık görülmüş. Ofis ayrıca Southcape Owner’s Club Kulüp Binası, Songwon Sanat Merkezi ve Güney Kore’deki Osulloc Çay Evi Pavyonları gibi ilgi çekici projelerin de tasarımına imza atmış.
Görsel: © Serpentine Gallery