2025 Yılında Düzenlenecek Olan 19. Venedik Mimarlık Bienali Küratörü Carlo Ratti Olacak

2025 yılında düzenlenecek olan 19. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali‘nin küratörü MIT ve Politecnico di Milano’da ders veren, Senseable City Lab direktörü ve CRA kurucusu Mimar Carlo Ratti olarak açıklandı.

Mimarlık ve mühendislik eğitimi almış olan Profesör Carlo Ratti, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Politecnico di Milano’da ders veriyor. Senseable City Lab’in direktörü ve mimarlık ve inovasyon ofisi CRA-Carlo Ratti Associati’nin (Torino, New York City ve Londra) kurucu ortağı olan Ratti, Politecnico di Torino ve Paris’teki École Nationale des Ponts et Chaussées’den mezun olduktan sonra İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yürüttü.
Kentsel planlama alanında en çok atıf alan ilk on akademisyenden biri olan Carlo, yakın tarihli Atlas of the Senseable City (Yale University Press, Antoine Picon ile birlikte) de dahil olmak üzere 750’den fazla yayının ortak yazarı. TED’de sunum yapan Carlo’nun, aralarında The New York Times, Financial Times, The Guardian, Project Syndicate, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, La Repubblica ve El Pais’in de bulunduğu uluslararası medyada düzenli olarak fikir yazıları yayınlıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Kentler ve Kentleşme Küresel Gelecek Konseyi Eş Başkanı olarak görev yapıyor.

Carlo’nun küratörlük deneyimi farklı ülkelerdeki projeleri kapsıyor: Moskova’daki Strelka Medya, Mimarlık ve Tasarım Enstitüsü’nde program direktörü, Berlin’deki BMW Guggenheim Pavyonu’nun küratörü ve Future Food District’in küratörü olarak görev aldı.
Ayrıca, Expo 2015 Milano’daki pavyon, 2019’da Shenzhen’de düzenlenen 8. İki Şehirli Şehircilik/Mimarlık Bienali’nin (UABB) baş küratörü, 2021’deki ikinci Porto Tasarım Bienali’nin eş küratörü ve 2022’deki Avrupa Göçebe Bienali Manifesta 14 Prishtina’da ödüllü Kentsel Vizyon’dan sorumlu Yaratıcı Arabulucu olarak görev yaptı. Carlo’nun çalışmaları New York’taki MoMA Modern Sanat Müzesi, La Biennale di Venezia (Uluslararası Mimarlık Sergileri), Barselona’daki Tasarım Müzesi, Londra’daki Bilim Müzesi, Roma’daki MAXXI gibi mekanlarda sergilendi.

Projelerinden üçü; Dijital Su Pavyonu, Kopenhag Tekerleği ve Scribit, TIME Dergisi tarafından “Yılın En İyi İcatları” listesine dahil edildi. Fast Company dergisi Carlo’yu “Amerika’nın En Etkili Tasarımcılarından” biri olarak tanımladı ve Blueprint Magazine onu “Tasarım Dünyasını Değiştirecek Kişiler” arasında gösterirken Bloomberg “Duyusal Şehir Filozofu” olarak adlandırdı.

Carlo Ratti: “Biz mimarlar zeki olduğumuzu düşünmeyi severiz, ancak gerçek zeka her yerdedir. Evrimin bedensiz yaratıcılığı, bilgisayarların artan gücü ve kalabalığın kolektif bilgeliği. Yanan bir dünyayla yüzleşmek için mimarlık çevremizdeki tüm zekayı kullanmalıdır. 2025 yılında düzenlenecek Venedik Mimarlık Bienali’nin küratörlüğünü yapma fırsatına sahip olduğum için onur duyuyorum.”

Kurul ayrıca 24 Mayıs Cumartesi – 23 Kasım Pazar 2025 tarihleri arasında (ön açılış 22 ve 23 Mayıs) düzenlenecek olan 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin tarihlerini de onayladı.