2023 UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti: Kopenhag

2023 yılında Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından toplanması planlanan 28. Dünya Mimarlar Kongresi’ne ev sahipliği yapacak olan Danimarka’nın başkenti Kopenhag, UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti unvanını aldı.

UNESCO ve UIA’nın ortak iş birliğiyle kültür ve mimarlık arasındaki ilişkiyi geliştirmek amacıyla üç yılda bir verilen UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti unvanı, UIA Dünya Mimarlar Kongresi’yle aynı zamana denk geliyor.

İlk kez 1948 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen Dünya Mimarlar Kongresi etkinliği, o zamandan beri 1999’da Pekin, 2002’de Berlin ve 2017’de Seul gibi dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleşmişti. Kopenhag ise etkinliğin ilk İskandinav şehri olma özelliği taşıyor. UIA 2023’ün “Kültür, hoşgörü, yeşil alan ve hayranlık verici mimarinin eşsiz birleşimini sunan, dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri” diye tanımladığı Kopenhag; BIG, Henning Larsen Architects, Gehl Architects, C.F. Møller, 3XN gibi dünyaca ünlü mimarlık firmalarının da merkez ofislerini barındırıyor. Sürdürülebilir kentsel inisiyatifleri ve projeleriyle de dikkat çeken Kopenhag 2025 yılına kadar “karbon sıfır” hedeflerine ulaşmayı planlıyor.

2023 yılında “Sürdürülebilir Gelecek – Kimseyi Geride Bırakma” temasıyla düzenlenecek olan UIA Dünya Mimarlar Kongresi’ne dünyanın dört bir yanında 10.000’in üzerinde kişinin katılması bekleniyor.