2023 RIBA Stirling Ödülü’nün Kazananı John Morden Merkezi ile Mæ Oldu

2023 RIBA Stirling Ödülü’nün kazananı; Blackheath, Londra’da bulunan John Morden bir gündüz bakım ve sağlık merkezi, güçlü bir sosyal programa sahip, canlandırıcı, sürdürülebilir bir mimari sunuyor.

Birleşik Krallık’ın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olan, Royal Institute of British Architects (RIBA) tarafından verilen RIBA Stirling Ödülü bu yıl 27. kez düzenlendi.

Mæ tarafından tasarlanan John Morden Merkezi, RIBA Stirling Ödülü 2023’ü kazandı. Yaşlılara yönelik bu gündüz bakım merkezi ve sağlık merkezi, canlandırıcı mimari, güçlü bir sosyal program, mevcut bir binanın yeniden kullanımı ve sürdürülebilir yapı gibi olumlu özelliklere sahip.

RIBA Stirling Ödülü jürisi adına konuşan OMA’dan başkan Ellen van Loon şunları söyledi: “John Morden Merkezi bir neşe ve ilham kaynağı. Tıbbi tesisleri ve sosyal alanları hassas ve sorunsuz bir şekilde bütünleştirerek, yaşlılara yönelik sağlık ve bakım merkezlerinin tasarımı için cesur ve umut verici bir model sunuyor. Moralleri yükselten ve toplumu besleyen bir ortam yaratmak her fırsatta ve her ayrıntıda kendini gösteriyor.” Jürinin duyguları, Stirling Ödülü Halk Anketi’nde oy verenler tarafından da yankılandı. Birinin deyimiyle “mimari açıdan yoksun bir sektörde” öne çıkmaktadır. Hem orijinal mimariye hem de Morden Koleji’nin konut kısmını oluşturan komşu Sir Christopher Wren binalarına saygınlık kazandırıyor ve daha da önemlisi, orada vakit geçirenlere de saygınlık kazandırıyor. J&L Gibbons ile işbirliği içinde gerçekleştirilen peyzaj entegrasyonu hakkında çok sayıda yorum yapıldı. Bir katılımcı “İnsani bir ölçeği var ve mevcut binalara çok sempatik bir şekilde tepki veriyor” dedi. Bir diğeri ise onaylayıcı bir yorumda bulundu: “Zarif, sade ve zengin duygulara sahip: keyifli ve canlandırıcı bir yer.”