2021’in En Çok İlgi Çeken Haberleri
Geride bıraktığımız 2021 yılı içerisinde, YAPI Dergisi’nin web sitesinde yayınlanmış haberlerden en çok ilgi çekenleri derledik.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi 29 Ekim’de Açıldı
Sadece İstanbul’un değil, Türkiye’nin de kültür ve sanat belleğinde iz bırakan, Tabanlıoğlu Mimarlık tasarımı Atatürk Kültür Merkezi, eski mimarisiyle iletişimini sürdüren yeni yüzüyle 29 Ekim’de kapılarını ziyaretçilerine açtı.
30 Mayıs 2018 tarihinde yıkılan AKM binasının yerine yapılmaya başlanan ve yaklaşık 3 buçuk yıllık bir çalışmanın sonrasında tamamlanan Atatürk Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanat birimleri yerleşik kurum olarak yer alıyor.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi, gelişmiş bir teknolojik donanımla tasarlanmış 2040 kişilik opera, 1000 kişilik konferans, 802 kişilik tiyatro, 285 kişilik sinema salonu, 410 metrekarelik AKM galeri ve çok amaçlı salon ile yıl boyunca sanatseverleri ağırlayacak.
Taksim’i bir kültür ve sanat sokağı haline dönüştürmesi hedeflenen yeni AKM projesi, kütüphaneleri, tasarım dükkanlarını, kafeleri ve restoranları içeren büyük bir kompleks olarak hizmet veriyor.
25. RIBA Stirling Prize “Town House”un Oldu
Pritzker ödüllü, Dublin merkezli Grafton Architects tasarımı Town House, RIBA Stirling Prize ödülüne layık görüldü.
Londra’daki Kingston Üniversitesi bünyesinde yer alan, geçirgen ve davetkar cephelere sahip olan “Town House”, kamusal yaşamın sahnesi olarak tasarlanmış. Zemin kattaki kolonad, kamu yaşamını yapının içine davet ederken, üç kademeden oluşan teraslı cephe, zeminin çatıya kadar bağlandığı hissini yaratıyor.
Yapıda mekanlar iç içe geçiyor, üst üste biniyor ve girift bir kompozisyon tanımlıyor. Grafton Architects’in kamusal yapılarda sıkça uyguladığı bu tasarım stratejisi, kullanıcılar arasındaki etkileşimi artıran bir rol oynuyor.
Büyük bir merdiven, iç içe geçmiş hacimler arasında bir bağlantı oluştururken, bazı mekanlarda yer alan harici sirkülasyon, bina boyunca açıklık hissi vermek ve hareket seçimi tanımak için ana sirkülasyon ile birleşiyor.
Hasanpaşa Gazhanesi Müze Gazhane Olarak Kullanıma Açıldı
Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan, 1892 yılında Anadolu Yakası’nın havagazı ihtiyacını karşılamak için hizmete giren ve bir süre sonra atıl şekilde bırakılan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi; Gülsün Tanyeli, Yıldız Salman, Sevim Aslan ve Deniz Aslan iş birliğiyle projelendirilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenilen restorasyonla “Müze Gazhane” olarak hayat buldu.
Müze Gazhane’nin 32.000 metrekarelik yerleşkesi; 6 sergi/müze salonu, 2 tiyatro/konser salonu (Şehir Tiyatroları), performans stüdyoları, kütüphane, kitapçı (İstanbul Kitapçısı), 3 yeme/içme alanı, atölyeler, ortak çalışma alanları ve kapalı otoparka ev sahipliği yapıyor.
Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Gerçekleşti
Koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen 17. Venedik Mimarlık Bienali yaklaşık bir yıllık gecikmenin ardından 22 Mayıs – 21 Kasım 2021 aralığında ziyaretçilerini ağırladı. “Birlikte nasıl yaşayacağız?” temasıyla gerçekleşen bienalin, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nda bu yıl, Neyran Turan’ın küratörlüğünde Ölçü Olarak Mimarlık başlıklı proje yer aldı. Han Tümertekin ve Proje Ortakları’nın Yan Yana isimli çalışması ise bienal kapsamında sergilendi.
Prof. Dr. Doğan Kuban Jean Tschumi Mimari Yazın Ödülü’ne Layık Görüldü
Meslek hayatı boyunca verilen eserlerin ve yürütülen çalışmaların tüm yönlerini dikkate alarak üstün mimari başarıyı tanımak üzere kurgulanan ve 1984 yılında oluşturulan UIA Ödülleri; Altın Madalya’nın yanı sıra, “Kentsel Planlama ve Tasarım İçin Patrick Abercrombie Ödülü”, “Mimarlıkta Teknoloji İçin Auguste Perret Ödülü”, “Jean Tschumi Mimari Yazın Ödülü”, “Sürdürülebilir ve İnsani Çevreler İçin Robert Matthew Ödülü”, “Yoksullukla Mücadeleye Yönelik Mimarlık Uygulamaları İçin Vassilis Sgoutas Ödülü” olmak üzere 5 ayrı dalda veriliyor.
Programın geçmiş dönem madalya sahipleri arasında Toyo Ito, Renzo Piano, I.M. Pei, Àlvaro Siza Vieira, Hassan Fathy ve Rafael Moneo gibi isimler yer alıyor.
Ödül programının bu döneminde jüri, Mimarlar Odası tarafından aday gösterilen Prof. Dr. Doğan Kuban’ı 2021 UIA Jean Tschumi Mimari Yazın Ödülü’ne layık buldu.
Jüri raporunda, Prof. Dr. Doğan Kuban’ı; “Ödül; mimarlık, koruma ve restorasyon alanında “sessiz dev”, Türk mimarlık tarihçisi ve koruma uzmanı Doğan Kuban’a verilmiştir. Çalışmaları İstanbul, Kazakistan ve Türkmenistan’ın zengin mimari miras değerlerine odaklanmıştır. Kuban yaşamı boyunca; Türk, İslam ve Anadolu mimarisinin ihtişamını ve karmaşıklığını dünyaya tanıtan, geleceğin mimarlarına ve bilim insanlarına paha biçilemez bir kaynak oluşturan ve ilham veren yetmişten fazla eser üretmiştir” sözleriyle tanımladı.
2021 Pritzker Ödülü Anne Lacaton ve Jean-Philippe Vassal’ın Oldu
Lacaton & Vassal Architectes kurucu ortakları Anne Lacaton (1955) ve Jean-Philippe Vassal (1954), 2021 Pritzker Ödülü’nün kazananları oldu.
École Nationale Supérieure d’Architecture et de Paysage de Bordeaux’da mimarlık eğitimlerini tamamlayan Anne Lacaton ve Jean-Philippe Vassal, 1987 yılında kurdukları Lacaton & Vassal bünyesinde mimarlık üretimlerini sürdürüyorlar.
İkiliye Pritzker’i kazandıran önemli projeleri arasında Latapie House, Cap Ferret House, House in Bordeaux, École Nationale Supérieure d’Architecture de Nantes, Saint-Nazaire Sosyal Konutları, Tour Bois le Prêtre Dönüşüm Projesi, Palais de Tokyo Çağdaş Yaratı Alanı, Ourcq-Jaurès Öğrenci Konutları ve Sosyal Konutlar, FRAC Nord-Pas de Calais, Çok Amaçlı Tiyatro, Grand Parc Sosyal Konutları Dönüşüm Projesi, Chêne-Bourg Konut ve Ofis Binası bulunuyor.
Lacaton ve Vassal’ı Pritzker Ödülü’ne layık gören jüri ise Alejandro Aravena, Barry Bergdoll, Deborah Berke, Stephen Breyer , André Aranha Corrêa do Lago, Kazuyo Sejima, Wang Shu, Benedetta Tagliabue, Martha Thorne ve Manuela Lucá-Dazio’dan oluşuyor.
Milliyet Mimarlık Dergisi, Milliyet Gazetesi ve YAPI Dergisi İş Birliği ile Yayın Hayatına Başladı
Nitelikli mimarlık ve kentli olma bilinci oluşturma konusunda bir farkındalık zemini yaratmayı, ülkemizin ve dünyanın mimarlık, tasarım, kent ve kültür atmosferinden tartışmaya değer örneklerle toplumun her kesimini kucaklamayı hedefleyen Milliyet Mimarlık, 24 Ocak’ta yayın hayatına başladı.
Her ayın son Pazar günü yayınlanarak Milliyet Gazetesi ile birlikte dağıtılan Milliyet Mimarlık’ın dolu dolu içeriğini ay boyunca Turkcell Dergilik’te Milliyet ile birlikte okuyabilir, www.milliyet.com.tr ve www.yapidergisi.com web siteleri üzerinden e-dergi olarak indirebilirsiniz.