THE-Studio, Çin Halk Cumhuriyeti

Künye

Mimari Tasarım: SUP Atelier, Song Yehao

İşveren: Tsinghua Holdings Habitat Development Group

Tamamlanma Tarihi: Haziran 2015

Alan: 701 m²

Konum: Guian New District, Guizhou, Çin

Fotoğrafçı: Xia Zhi

Çin merkezli SUP Atelier tarafından tasarlanan THE-Studio (Tsinghua Eco Studio), Güneybatı Çin’de yer alan Gui’an Innovation Park’taki ilk deneysel “Nearly Zero Energy Building” yapısı olarak tanınıyor.

2017 World Architecture News Sustainable Buildings Awards’ta kısa listeye kalan THE-Studio, sürdürülebilir tasarım stratejilerinin ekolojik teknolojilere entegre edilmesinin pratik bir örneği. Yapı aynı zamanda Güneybatı Çin’in ılımlı iklimi baz alınarak yapılan deneysel bir platform olarak detaylı tasarım yöntemlerinin ve yapı teknolojilerinin bölgenin iklim, kültür ve hatta ekonomisinin yerel koşullarına gerçekten uygun olup olmadığını incelemeyi hedefliyor.

SUP Atelier, yerel iklimsel faktörlere cevap veren pasif tasarım yöntemlerini, tasarımın başında ele almış. İç mekan konforunu ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarırken, yerel ekolojik sisteme yapılan olumsuz etkileri en aza indirmeyi hedeflemiş. Örneğin, merkezdeki avlu çok çeşitli sergi ve aktivitelere ev sahipliği yapabilmesi amacıyla, tavana doğal aydınlatma ve havalandırma sistemleri, duvarlara iklimlendirme sistemi entegre edilmiş, iki kat yüksekliğine sahip bir mekan olarak tasarlanmış. Taşıyıcı sistemde ise yerel ve geleneksel bir yapı malzemesi olan prefabrike ahşap taşıyıcı sistem tercih edilmiş.

THE-Studio, parkın girişindeki konumuyla park ve şehir dokusu arasında bağlantı sağlarken, hem kullanıcıları hem de ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunuyor. Zemin ve birinci katta büyük bir sergi salonu, ofisler ve konferans salonu yer alırken, bodrum kattaki alan ise depo ve teknik oda olarak tasarlanmış.