Hauser & Wirth Pop-up Bookshop

Künye

Mimari Tasarım: Dongqi Architects

Proje Yeri: Şanghay, Çin

Tasarım Ekibi: Nan Jiang, Yiting Ma, Wenyi Han

Tamamlanma Tarihi: 2017

Fotoğraflar: Raitt Liu

Şanghay’ın merkezinde bir kitabevinin içinde, yerel mimarlık ofisi Dongqi Architects tarafından yapılan Hauser & Wirth Pop-up Bookshop, İngiltere’nin geleneksel tahıl ambarı yapılarının yalın formundan esinlenilerek tasarlanmış.

Dongqi Architects tasarımı Hauser & Wirth Pop-up Bookshop, Hauser & Wirth Yayınevi’nin sanat ve fotoğrafçılık yayınlarını içeren kitabevinde, ana girişe bakan üç kat yüksekliğindeki mekânda yer alıyor.

Boşluk-doluluk oranları dengeli bir şekilde kurgulanarak bütüncül bir yaklaşımla oluşturulan pavyonda ahşap ve paslanmaz çelik malzemeler bir arada kullanılmış. Pavyonda kullanılan 3.5 metre yüksekliğindeki düşey elemanlar, İngiltere’nin tipik ambar yapılarının çatılarına atıfta bulunuyor. Düşey elemanların aralarına 40 cm aralıklarla, 3 mm kalınlığında ayna kaplı levhalardan oluşan raflar yerleştirilmiş. Bu raflar aynı zamanda strüktürel olarak pavyonun dengede kalmasına da yardımcı oluyor. Farklı görünümler oluşturan ayna yüzeyler bir yandan da izleyicinin dikkatini, yansıttığı kitapların detaylarına çekiyor.