Fuzhou Çayevi

Mimari Tasarım
Neri&Hu Design and Research Office

Proje Yeri
Fuzhou, Çin

Tamamlanma Tarihi
2021

Toplam İnşaat Alanı
500 m2

Fotoğraflar
Hao Chen

Fuzhou Çayevi, Neri&Hu Design and Research Office tarafından, dekoratif oymalardan oluşan tarihi bir strüktür üzerine inşa edilmiş.

Fuzhou Çayevi, yüksek rütbeli bir Qing hanedanı üyesine ait konutun dekoratif oymalardan oluşan strüktürünün Anhui’den Fuzhou’daki yeni evine taşınarak ek yapılarla dönüştürülmesi sonucu elde edilmiş.

Bir kayanın üzerinde yer alan çayevi, sıkıştırılmış bir beton tabanın üzerinde yükselirken, geniş bakır çatısı, mimari kalıntının çatı hattını belirtiyor. Kullanılan sıkıştırılmış beton, bölgenin geleneksel toprak evlerine modern bir saygı duruşu niteliğinde olup, ham bir anıtsallığı vurguluyor. 

Ziyaretçiler, antik konut yapısının bulunduğu büyük salona girerken, aydınlık ve karanlık, hafif ve ağır, kaba ve zarif unsurlarla sağlanan bir dizi karşıtlığı deneyimliyor. Çatı ışıklıkları yapının derinliklerine doğal ışığı ulaştırarak sergilenen paha biçilmez eseri aydınlatıyor. Ancak asma kata ulaşıldığında binanın yapısal konfigürasyonu kendini göstermeye başlıyor. Havada asılı metal çatı, çevresine sürekli bir aydınlatma sağlamak üzere tabandan 50 cm kaldırılmış. Tarihi ahşap yapının etrafını saran asma kat alanı, ziyaretçilerin karmaşık marangozluk detaylarını göz hizasında görmelerini sağlıyor.

Bodrum kat; bir rotunda, batık bir avlu ve tadım odalarını barındıran ikincil bir lobiyi içeriyor. Rotundanın tepesine, avludaki havuzun altına yerleştirilmiş ve üstü camla kapatılmış bir “oculus”, güneşi ince bir su tabakasından geçirerek büyüleyici bir yansıma oyunu yaratıyor.